Katrien Heylen - Veronique Claessens - Stijn Verheyen

Manuele therapie is een wetenschappelijk onderbouwde therapie waarbij zachte manipulatieve en mobiliserende technieken gebruikt worden om gewrichten beweeglijker te maken en de lichaamshouding te verbeteren. Manuele therapie omvat ook stretchingtechnieken, dwarse fricties, triggerpuntbehandeling, stabilisatietraining, … .

Elke behandeling wordt voorafgegaan door een vraaggesprek en een functieonderzoek. Hierbij trachten we de oorzaak van de klachten te vinden en niet alleen het letsel te behandelen maar ook alle factoren die hierbij bijdragen. Een manueel therapeutisch onderzoek kan zo een uitstekende aanvulling vormen op de diagnose van een arts.

Een manuele behandeling wordt vaak aangevuld met houding- en bewegingsadvies en een thuisprogramma.

Functionele training maakt gebruik van houdingen en bewegingen die vaak voorkomen in uw dagelijkse leven of die specifiek zijn aan de door u uitgeoefende sport. Oefeningen met fitnesstoestellen focussen vaak slechts op 1 enkele spiergroep. Bij functionele training daarentegen worden volledige spierketens getraind. Spierketens zijn een hele spiergroep die bijdraagt tot het correct gebruiken van het gewricht of het lichaam. Het correct uitvoeren van deze natuurlijke bewegingen vereist een intensieve begeleiding, uw programma wordt individueel aangepast.

Tijdens de training zal de belasting progressief verhoogd worden, het lichaam krijgt een hogere belastbaarheid en wordt dus minder blessuregevoelig. Functionele training vormt een belangrijk aspect van rugtraining en sportrevalidatie.

Ieder rug- of halsprobleem is specifiek en vereist individuele aanpak. We maken een onderscheid in de behandeling van acute of chronische klachten. Acute klachten behandelen we met manuele therapie en na de acute fase trainen we vooral de kern (core) spieren van het lichaam.

Komen klachten chronisch voor dan bepalen we opnieuw of de core spieren sterk en flexibel genoeg zijn. U leert in de rugschool te reageren op pijn en u krijgt meer houdingsinzicht dmv anatomie, ergonomie en praktische voorbeelden. Ook wordt er nadruk gelegd op houdingsadvies en tips voor de dagdagelijkse activiteiten om de rug zo minder te belasten.

Per zwangerschap heeft u recht op 9 behandelingen kinesitherapie. Er worden 2 prenatale sessies en 7 postnale sessies voorzien. Tijdens de sessies krijgt u informatie over het verloop van de zwangerschap en bevalling. U leert er ademhalingstechnieken die de pijn verminderen tijdens de arbeid.

De postnatale sessies bestaan voornamelijk uit oefeningen die de buik-, borst-, bil- rug-en bekkenbodemspieren terug verstevigen.

Meer bepaald via autogene drainage leren we de patiënt de eigen longen te draineren. Het wordt vooral toegepast bij infectieziekten zoals bronchitis, bronchiolitis, longontsteking zowel acuut als chronisch. Bij volwassenen zal dit gebeuren via neusspoelingen, correct aanleren van het gebruik van aërosol en puffer en technieken om de slijmen te transporteren en op te hoesten. Bij jonge kinderen en baby’s zal dit eerder geassisteerd zijn door de kinesitherapeut met zachte druk op de borstkas aangezien zij nog niet bekwaam genoeg zijn om zelf dit uit te voeren.

Hierbij kan zowel de klassieke witte tape gebruikt worden. Hierbij is het doel om het gewricht te immobiliseren. Vaak bij het verstuiken van een enkel of pols wordt deze in het begin gebruikt.

Kinesiotaping zal eerder gebruikt worden om het lichaam te ondersteunen in bepaalde bewegingen. Met deze elastische tape wordt de circulatie verbeterd, het zenuwstelsel geactiveerd en de lichaamsstructuren in hun fysiologische functie geholpen. Het wordt vaak toegepast bij pees- en spierletsels, rugklachten en verstuikingen. De meeste mensen zullen deze tape herkennen bij sporters die roze/blauwe/oranje… tape hebben aangebracht tijdens een match of training.

Osteopathie is een manuele therapie met een holistische aanpak. Een gezond lichaam is in balans en in evenwicht. Alles in een lichaam is met elkaar verbonden: van spieren tot bloedvaten en van organen tot botten. Alle organen en weefsels zijn soepel en in beweging. Als de beweeglijkheid wordt verstoord, bijvoorbeeld door stress, operaties of ongelukken, ontstaan er blokkades en verkrampingen in het lichaam. Hierdoor ontstaan klachten. Vaak herstelt het lichaam zichzelf. Maar soms blijven klachten of de pijn aanhouden. Een osteopaat spoort de oorzaak op en behandelt deze. Door het herstellen van de balans in het lichaam verdwijnen de klachten en de pijn.

Wat kan osteopathie voor jou betekenen?

Je loopt al langer met klachten rond: je hebt chronische of uitstralende pijn of vb darmen die niet goed werken. Of je voelt je moe, futloos en zit niet lekker in je vel. Soms gebruik je medicijnen maar als je hiermee stopt, dan komen de klachten terug. Je hebt dan niet de oorzaak van de klacht weggenomen maar alleen de symptomen bestreden. Via een totale behandeling gaat de osteopaat dan de oorzaak opsporen en behandelen.

Naast de klassieke kinesitherapie zoals manuele therapie, functionele training en revalidatie zijn er vaak nog andere therapieën die wij behandelen:

  • Kaakproblematiek (klemmen van de tanden, knarsetanden, …)
  • Cardiale revalidatie
  • BPPV (benigne paroxysmale positioneringsvertigo): hierbij zijn de kristallen in het middenoor verplaatst en kan dit heel eenvoudig op 1 of 2 behandelingen opgelost zijn via enkele repositietechnieken. De draaistoornissen kunnen dan al snel verdwijnen na de eerste behandeling.
  • Neurologische revalidatie: na een CVA (beroerte), paraplegie, parkinson, neuromusculaire aandoeningen,…

Kine Schilde

Turnhoutsebaan 34, 2970 Schilde
+32 3 386 81 63
kineschilde@gmail.com
Kinesiste Katrien Heylen
+32 3 386 81 63
Kinesiste Veronique Claessens
+32 3 386 81 63
Kinesist Stijn Verheyen
+32 3 386 81 63